onsdag 11 november 2009

Skriftlig analys

1. Mottagaren är en person med stort intresse för vad som händer i världen, och som vill ha en ordentligt fördjupad bild av ett pågående skeende. Personen ifråga är antagligen över 20 år gammal, men det är svårt att peka på en särskild social eller etnisk tillhörighet som avsedd målgrupp, annat än att sidan kräver goda engelskakunskaper och innehåller vissa mindre delar som är på franska.

Sidan förmedlar ett antal reportage/intervjuer/fakta om situationen i Johannesburg sedan en omfattande renovering av staden påbörjats. Dessa är uppdelade i två delar, representerade på var sin undersida med länkmeny till de olika beståndsdelarna. Den första delen skildrar hur rika, vita människor tar över byggnader som tidigare tillhört fattigare. Den andra visar hur stadens styrande rensar upp i slummen genom att vräka boende i förfallna, nedgångna byggnader (med våld, om så krävs).

Detta är gjort med hjälp av ett antal olika medietyper. Varje del har ett inledande videoreportage, där huvudtemat presenteras och ges en ganska svepande överblick genom olika intervjuer och fakta. Sedan erbjuds fördjupning, i form av några ytterligare videoreportage/fotomontage med voice-over, stillbilder på bl.a. tidningsartiklar/informationsbroschyrer, ett par ”making of”-videoklipp (där vi t.ex. får se hur filmteamet anlitar livvakter för att kunna resa säkert i staden; något som tydligen inte är helt ovanligt i Johannesburg av idag), olika typer av stadskartor (bl.a. en som visar hur det framtida transsportsystemet är tänkt att utformas, och en som historiskt visar upp hur segregationen sett ut genom åren), samt ett antal länkar. Innehållet är lättfattligt uppdelat i en snygg och enkel länkstruktur. De som står bakom materialet medverkar själva, men undviker i stort att uttrycka personliga åsikter. Istället väljer de att varva intervjuer med människor av olika synpunkter, och bilder av vad som faktiskt sker i staden.

Målet verkar vara att ge den målgrupp som beskrivs ovan en allsidig, djup inblick i vad som just nu sker i Sydafrikas huvudstad. Syftet är klart journalistiskt.

2.

3. Den här typen av presentation skulle av Elsom-Cook/Hagen ses som ett multimedium. På websidan förenas filmsnuttar med röst/fotomontage, textstycken och stillbilder. Tillsammans utgör de en flerkanalig presentation av det slag som Elsom-Cook/Hagen inte skulle se som ett etablerat medium; visserligen är websidan en förenande organisatör av de olika medietyperna, men videoklippen och stillbilderna är fortfarande separata enheter. Hagen exemplifierar multimedia med bland annat just websidor i sin föreläsning, och i dagsläget kan jag hålla med om att han har rätt; jag själv ser fortfarande det som den här websidan innehåller som en samling av olika medieformer, men jag skulle inte förvånas om konventionen ganska snart kommer att förändras. Om x antal år kommer förmodligen en produktion av den här typen att ses som ett etablerad medium. Men det är bara spekulationer, givetvis.

Presentationen är uppdelad så att vi som kanaler har stillbilder, text och filmklipp. De två första har uteslutande visuell modalitet. Filmklippen är dock både visuellt och audiellt modala.

Inga kommentarer: